Historian havinoita


Vanhan talon asutus- ja rakennushistoria on hyvä tuntea, vaikka monesti sen avaaminen saattaa olla pienen salapoliisityön takana. Talomme myytiin purkukuntoisena ja ensimmäisellä ostokierroksella sen ullakko oli pullollaan edellisten asukkaiden tavaroita, jotka kuitenkin olivat hävinneet kun lopulta saimme talon haltuumme. Se, löytyykö ullakon lautojen alta mitään kun sitä tulevaisuudessa korjaamme, jää nähtäväksi.

Talon iän selvittämiseen kului tovi. Talon mukana saimme haltuumme vanhat talonkirjat ja naapureilta arvokasta tietoa viimeisistä vuosikymmenistä, mutta rakennusvuosi oli yhä mysteeri. Myyntiesittelyssä taloa myytiin 1930-luvulla rakennettuna ja kuisti saattaa hyvinkin olla tuolta ajalta; itse talo on kuitenkin jokusen vuosikymmentä vanhempi, mikä alkoi meille valjeta, kun pääsimme kunnolla remontissa vauhtiin.

Monesti talon rakentajat ovat jättäneet veistomerkinnät hirsiin, mutta julkisivulaudoituksen alta ei sellaisia löytynyt, kuten ei myöskään luodinreikiä, pommin runtelemia hirsiä tai muutakaan, joka antaisi osviittaa iästä. Koska Anttilanmäki on lähellä rautatieasemaa, on moni naapuruston 1900 -luvun alussa rakennetuista taloista saanut sodan aikana pommista tärskyn.

Onnenkantamoinen oli kuitenkin siinä, että sisällä haltex-seinälevytysten alta löytyi täydellinen tapettikerrostuma koko talon rakennushistorian ajalta, mikä tarjosi huiman näköalan ajan juoksuun. Laitamme niistä myöhemmin pienen kuvagallerian esille. Lisäksi nykyisen kattopellin alla on yhä tallessa paloja vanhasta, hyvin rapeasta peltikatosta. Muutenkin talo kantaa pieniä merkkejä ajasta: sähköt ovat tulleet myöhemmin kuten myös sisävesi, sisävessa ja suihku.

Olohuoneen uunin vierestä löytyi vuodelle 1908 päivätty Uusi-Suometar -lehti, joka on nyt tauluna eteisessämme. Lopullisen varmistuksen rakennusvuodesta saimme verottajalta: kiinteistöverotiedoista ilmeni, että talo ja piharakennus ovat valmistuneet vuonna 1900.

Jatkoimme talon historian kartoitusta tutkimalla Anttilanmäen rakennushistoriaa ja etsimällä valokuvia alueesta. Kuvia Anttilanmäestä voi käydä katsomassa täältä: http://www.anttilanmaki.fi/historia-miljoo.html

Vanhoista kuvista ja miljööstä kumpusi aikaikkuna menneeseen maailmaan; osa paikan viehätystä lienee historian kautta syntyvä ajaton tunnelma vaikka ahkeruus ja tekemisen meininki on koko ajan kuvissa läsnä. Vaikka vanhat talot eivät aikanaan aina olleet parhaimmassa maalipinnassa ja puutarhat eivät välttämättä vastaa nykyistä loistoa, niin joku maaginen rauhallisuus siellä lomassa pilkistelee. Onneksi ainakin osa tästä on yhä läsnä.

Seuraavaksi hieman kuvallista todistusaineistoa siitä, että talomme todella on vuosisadan alusta. Oheisen kuvan otimme Luhdan myymälässä esillä olevasta kuvasta, jossa talomme näkyy ylimpänä, toisena vasemmalta.  Muut alhaalla etualalla olevat talot on purettu ja niiden paikalla on nyt rivitalot. Kuva on vuodelta 1907.
 



Seuraava löytämämme kuva on päivätty vuodelle 1912 ja se löytyi Pertti Hammarin Muistikuvia Lahdesta -kirjasta (2005). Toivottavasti Pertti Hammar ei kovin pahastu kun kopioin iPhonella kuvan suoraan kirjasta:




Samaisesta teoksesta löytyi toinenkin kuva, joka oli päivätty vuodellle 1900 ja siellä talo nökötti, keskellä korkeimmalla paikalla:





    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogin viimeinen kirjoitus

Tämä on Talon viemää -blogimme viimeinen kirjoitus, ja se ilmestyy poikkeuksellisesti myös  asukasyhdistyksen sivulla. Blogimme käsittelee p...