Ei puutaloa ilman puutarhaa


Sadepäivän kunniaksi muutaman sana puutarhastamme, hyvän teen nautiskelun lomassa. Muuttaessamme kukkulalle piha oli autio ja koska tontti on kallion päällä myös vähäinen nurmikko oli paikoin kuivunut ja palanut. Idylliä ei ainakaan lisännyt tontinreunassa, suoraan edessämme, nököttävä 1970-luvulla rakennettu privaatti uimahalli. Oli selvää, että jotain oli tehtävä, mutta heti alkuvaiheessa asia oli jätettävä mietintämyssyyn hautumaan, koska aluksi piha toimi romukasojen lastauspaikkana ennen kaatopaikalle viemistä. 



Théhuoneen löytöjä Helsingin Eerikinkadulta.
Lähtötilanne vuonna 2005. Karu, ohut maakerros ja tiilinen haaste; kyllä tämä tästä.
16 kuutiota parasta Kekkilää kaukaa rahdattuna. Ongelmana se, että pihaan ei pääse isolla autolla kovinkaan hyvin. Tie on saviliuskan päällä ennen kalliota, jyrkkä ja kapea: siispä kottikärryt kehiin.


Mitenkähän tässä etenisi...

   
Tila oli tosiaan haastava ja maanpinnan suurempi nosto ei tulisi kyseeseen, niinpä piirtelimme ehtiessämme muotoja ja kulmia. Lähdimme ajatuksesta tiiliseinäisen talon terävien kulmien pyöristämisestä ja mietimme sopivaa kasvivalintaa kyllästetystä puusta tehdyn aidan viereen, joka maalattiin myöhemmin valkoiseksi. Päädyimme perinteiseen pihasyreeniin ja talon terävään päätyyn istutimme kaksi puistosyreeniä sekä  takapihalta siirtämämme terttuseljan: tila alkoi siis hahmottua. 

Ensimmäinen versio potagerista räjähti ns. käsiin: muotoilimme mullat penkeiksi, mutta paukut eivät kaiken muun tekemisen ohella riittäneet kunnon käytävien tekemiseen. Tulos oli totaalinen viidakko, jota myös kotilot rakastivat. Tämä sangen hankala kotilo-ongelma pakotti miettimään asiaa uusiksi:  Anttilanmäen kyläyhdistyksen ylläpitämässä kasvipankissa oli mukavat kivituhkakäytävät, joten päädyimme samoihin elementteihin. Lisäksi teimme istutuslaatikot tervatusta puusta ja muotoilimme ne niin, että niiden hoito olisi maksimaalisen helppoa ja tilaan tulisi tilan tuntua lisää.



Tila alkaa hakea muotoaan. Terävät kulmat pehmentävät yllättäen myös taustan terävyyttä.

Kolmioilla ja käytävien suuntaamisella tuli tilan tunnetta lisää.















Tilanne vuonna 2013. Syreenit nostavat taustalla päätään ja väleissä kasvaa pari minikasvuista päärynäpuuta. Tiiliseinä alkaa hämärtyä hallitsevasta roolistaan taustamuuriksi.

Koska paikka on mitä lämpimin, niin sato on myös ollut todella mahtava.

Kuistilla

Hirrennoston jälkimainingeissa alkoi urakka kuistin kunnostamiseksi. Sen osittain tiilistä, osoittain kivestä tehty antura oli pahoin romahtanut ja murtunut, joten tuin kuistin paikoilleen ja poistin alusta möhjöt kokonaan. Samalla aloin poistamaan lahonneita paneeleita ja tilasin mallinmukaisesti täsmälleen samanlaista Korpilahdella sijaitsevalta erikoissahalta. Kuistin laudoituksen profiilin "helmi" oli nimittäin hyvin kapea ja lauta oli muutenkin erikoisen kapeaa, mutta paksua.  Paneelin pinta oli hierretty, joten petrooliöljymaali tarttui siihen hyvin.

Nostin myös hyvin kuluneet ja osin rikkoutuneet ikkunanrungot talteen ja korjattaviksi. Kuistilla oli myös hyvin paha tuoksu ja arvelin rikkoutuneista ikkunoista joskus lentäneen linnun sisälle ja kypsyneen kuistilla. Poistin lattialaudat ja pesin ne ja käänsin kuistin lattian alalaudoiksi. Eristeeksi lattiaan tuli puru ja seiniin pellava eriste.
Kuistin runko oli hyvässä kunnossa, joten tervasin sen ja katto oli myös kunnossa, joten siihen en ole vieläkään kajonnut muuten kuin puhaltanut ekovillat sen vintille. 

Ulko-ovi oli 1980-lukulaista mallia, joten se sai myös lähtökäskyn: tein itse tilalle uuden. Hoidin myös samalla lukituksen kerralla kuntoon. Ikkunoiden entisöinti oli työläintä, koska niitä joutui paikkaamaan tulitikun kokoisilla puutikuilla ja työvaiheita kertyi todella runsaasti ennen kuin niihin saatiin lasit, kitit ja maalia pintaan. Säästimme kaikki kelvolliset vanhat lasit ja osaan ruuduista tuli uudet lasit. Toki haaveilimme aaltoilevasta vanhasta lasista, joita ei enää ollut kuin muutamssa ruudussa, mutta kustannussyistä päätimme siirtää asian myöhempiin korjauksiin. Työhön voi siis vanhassa talossa palata myöhemminkin ja muutenkin projekti alkoi vaikuttaa vanhan veneen kunnostamiselta. Ongelmien syy oli ainakin sama: kosteus.

Muutenkin vanhaan taloon kannattaa suhtautua kuin antiikkihuonekaluun: sitä ei mielestäni kannata käsitellä tai maalata miten sattuu jo ihan sen arvon takia. Sen arvo on nimittäin helppo tuhota hetkessä. Talon antiikiarvon ja iän tulee olla havaittavissa ja hyvin entisöitynä, muutenhan on ihan sama vaikka rakentaisi uuden talon. Sitä on se historiallinen henki. 

Kuistin vanha runko tervattuna.
Kuistin muodoissa on hieman japanilaisen rakennuksen estetiikkaa.

Huomaa radiomastot vasemmalla!







Suurin työ oli ikkunoissa, joiden kunnostaminen oli todella haastavaa. Mutta kyllä kannatti: puu oli kovaa ja kaunista. Uusista ikkunoista olisi antiikin henki menetetty



Alunperin kuistilla ei ollut kunnon ryömintä luukkua, joten tein sellaisen.
Otettuani sisäoven ympäriltä laudat pois jouduimme toteamaan, että kuisti on rakennettu itse taloa myöhemmin. Alkuperäisen talon ulko-ovi on ollut nykyisen sisemmän oven paikalla ja sen päällä on ollut ikkuna, joka on joskus peitetty laudoilla. Arvioimme kuistin olevan 1920-30 -luvulta.

Aika hienoa hirsiseinää. Väristä päätellen se on ollut joskus jonkin aikaa ilman pintalaudoitusta.



Sanoisin, että lukuisista työtunneista huolimatta kyllä kannatti. Tässä kelpaa lukea hyvää kirjaa ja kuunnella linnunlaulua.





    

Työkalut, ruuvit ja mutterit

Mitä kannattaa huomioida aloittaessa remonttihommia? Työkalut, kulkeminen ja budjetointi. Kolme kovaa, ja niiden hallinnalla säästää pitkän pennin. Nimittäin aloittaessasi hommia suunta on aina eteenpäin talon kunnon suhteen vaikka etenisi kuinka hitaasti. Talosi arvo kohenee myös jokaisen työvaiheen jälkeen. Kannatta huomioida, että jokainen reissu rautakauppaan vie euroja ja tähän heräteostot lisäksi, niin budjetti alkaa hiljalleen nousta. Toki rautakaupassa on joskus ihan mukava fiilistellä erilaisten asioiden parissa, mutta karkean alkutyön aikana kannattaa keskittyä olennaiseen.

Oma työmaan suunnitteluni lähti liikkeelle logistiikasta: hankin kunnon peräkärryn ja auton. Näille pitää myös saada hyvät reitit talon ympärille mikäli mahdollista. Puutarhan ehtii tehdä sitten kun työmaa alkaa asettua. 

Toiseksi työkalujen suhteen ensimmäinen mietittävä asia jo ennen niiden hankintaa on se missä niitä säilyttää? Pitää siis olla hyvä paikka mistä ne on helppo ottaa esille ja mistä niitä ei kukaan muu voi viedä. Meillä oli onneksi vanha pihavaja ja se toimii yhä työmaan asehuoneena.

Työkaluista perustarvikkeet ovat:

Kunnon työmaasirkkeli, siis sellainen joka kestää paksummankin laudan sahaamista eikä syty palamaan niinkuin oma, ensimmäinen koneeni.

Kunnon jiirisaha, johon mahtuu paksumpikin puu ja näille on myös syytä olla jalat ja tukeva pöytä. 

Seuraavaksi tarvitset sähköjohtoa: jatkojohtoja ja keloja. Osta kerralla laadukasta tavaraa, niin ne kestävät vuosikymmeniä.

Työmaavaloja, kuulosuojaimet, hanskoja ja pölyn varalta hengityssuojaimia. Kuorman sidontaliinoja ja köyttä sekä taskulampun, käsimittoja, vatupassin ja suorakulman.

Käsityökaluista tarvitset akkuporakoneen (mieluumin kaksi ja vara-akkuja), kunnon sähköporan, käsisirkkelin, käsipistosahan, rälläkän metallin leikkaamiseen ja myöhemmin hiontatyökaluja.

Suosittelen myös heti hankkimaan hyviä talttoja, veistokirveen, sorkkaraudan, rautakankia 2 kpl, lapion, kottikärryt, lekoja kahta kokoa, kunnon tasapainotetun laatuvasaran, pihtejä ja erilaisia leikkureita, putkipihdit 2 kpl ja taskulampun. Myös erilaisa käsisahoja on hyvä olla.

Tämän perussetin lisäksi tarvitset erilaisia nauloja, ruuveja, pultteja, nitojan, muovia ja rakennuspahvia sekä jätesäkkejä kuten myös erilaisia poranteriä puulle ja metallille. Myös hiontavälineitä ja papereita on hyvä olla.

Käytännön toimissa pidän itse metallikäsityökalut, puutyökalut ja muurausvehkeet erillisissä kuljetuslaatikoissaan.

Kannattaa myös harkita moottorisahan, sementtimyllyn ja sisä- sekä ulkotikkaiden hankintaa. 

Näillä pääset hyvin alkuun ja ei kannata kauhistua starttibudjetin hintaa, se sulaa hiljalleen työn edetessä ja useimmat työkalut kestävät pitkään. Älä siis sorru halvimpiin tai erikoisiin monitoimikoneisiin.


  


Hirsien vetelyä työmaalla

Talon hirsirungon korjaaminen ei sinänsä ole vaikeaa, mutta vaatii tiettyä voiman käyttöä. Itse hirret ovat jo melko painavia ja työmaan logistiikan huolellinen suunnittelu on järkevää. Työ myös yleensä kestää jonkin aikaa eli hirsien hyvään ja kuivaan varastointiin kannattaa uhrata muutama ajatus. 

Itse hankimme omat hirtemme Metsänkylännavetasta ja ne olivat valmiiksi iäkkäitä ja ilmeisesti palvelleet aiemmin jossain puretussa talossa. Hirsien tulee olla suoria ja mieluumin hieman paksumpia kuin ne joiden tilalle ne veistetään: näin puussa on veistovaraa. Varastoin hirret siirtolavojen päälle ilmavasti ja ne on syytä tapuloida sekä kiristää kiinni esimerkiksi sidontaliinoilla. Näin ne eivät elä kosteusolosuhteiden muuttuessa. Hyvä ilmava peite päälle ja niiden viereen on hyvä tehdä itse veistopaikka. Näin turhalta "hirsijumpalta" säästytään.





Itse toimin niin, että otin vaihdettavasta hirrestä tarkat mitat ja poistin sen ennen veistoa. Toin hirren veistettävän viereen ja tein alkumuotoilut reippaasti moottorisahalla. Sen jälkeen siirryin veistokirveen käyttöön. Kuvassa perustyökalut: 



On selvä, että taloa pitää liikutella saadakseen hirttä irti tai uutta tilalle. Metodeja on monia: erilaiset tunkit, ilmapatjat, nosturit jne. Itse ostin Motonetistä muutaman neljän tonnin tunkin ja lainasin ystäväni raudasta tekemät nostotuet, jotka kiinnitettiin täkkipulteilla seinään tai seinän kulmaan. Näin rungon sai liikkumaan sivusta nostamalla. Tein tämän jälkeen tunkille paikat kivijalan päälle. Kuvassa nostoraudat:




Oleellista on työturvallisuus eli talo ei saa romahtaa työn kestäessä, eikä kätesi saa jäädä mihinkään väliin. Massat ovat suuria ja myös erilaiset jännitystilat voivat singota työkalun tuhoisin vaikutuksin.

Taloa ei tarvitse nostaa kuin hieman. Itse hain korkoa hieman lisää, koska kuten sanottu alahirret olivat painuneet. Ikkunat tulee avata ja muurin sidonta kattoon ja talon runkoon tarkistaa ja tehdä liikkumiselle tilaa ja niin talo liikkui yllättävän helposti!

Tasoitin kivijalan pinnan samalla seoksella, jolla muurasin aiemmin kivijalkaa eli seokseni sisätää tavallista valmisbetonia pehmeämpää saviuunlaastia, erikokoista kiveä sisältäviä valmisbetoneita sopivassa suhteessa. Tämän jälkeen asensin tuplakerroksen bitumihuopaa ja tervasin veistetyt  hirret huolellisesti. Hirret sidotaan toisiinsa tapeilla tai sivusta tekemällä puusta tuet. Tapoja on tässäkin monia, mutta kaikille niille on yhteistä se, että niiden tulee sallia hirren painumisen alaspäin ja estää liike sivulle. Seinän kannattaa antaa olla jonkin aikaa auki, siis ilman pintapanelia, koska näin voi tarkistaa että se asettuu niinkuin pitääkin odottamaan uutta kengitystä seuraavaksi sadaksi vuodeksi.











Huomiota talon ensikohtaamisessa

Marssiesasi löytämäsi talon pihaan suosittelen suhtautumaan asiaan kuin ihmistenkin kohtaamisessa: katso ryhtiä, älä ryppyjä. Talo myös seisoo aina jonkin päällä ja rakennuspaikalla on suuri merkitys. Mikäli talo on oikeasti vanha kaunotar ja yhä olemassa on paikka todennäköisesti osattu aikanaan valita huolella. 

Vanha kivijalka on aina mielestäni hyvä merkki, miksi näin? Kivi on materiaalina huomattavasti sementtistä tehtyä pitkäikäisempää ja ennen sementin, siis betonin, sekaan ei laitettu niin paljoa raudoituksia kuin nykyään ja sementistä muuratun anturan ominaisuuksiin kuuluu myös se, että se  alkaa rapistumaan noin 50 -vuoden jälkeen. Kivi kestää vuosituhansia ja on yhä liikuteltavissa. Miksei kiveä enää käytetä kivijalkana? Se nimittäin ei ole laatuunsa ja komeuteensa nähden niin paljoa kalliimpaa kuin sementti tai valmis harkot?

Mikäli talosi seisoo sementtijaloilla, niin sekin on korjattavissa tarpeen vaatiessa ja vaikka kokonaan uusittavissa. Seuraavaksi kannattaa katse kohdistaa kivijalan tai sementtianturan ja talosi puurungon alareunaan. Se kertoo kosteudesta ja talon rungon kunnosta: kannattaa ottaa ruuvimeisseli ja vaikka puukko mukaan ja hivuttaa hieman alareunalautaa auki ja tehdä tutkimuksia.

Mikäli vastaasi tulee muurahaisia, niin kosteutta saattaa jossain olla; hämähäkit taas viihtyvät kuivassa. Puhutaankin hämähäkki tai muurahaistaloista: valitse hämähäkit vaikka hieman hirvittäisikin. Pieni kosteus ei haittaa mitään ja useasti hirsirungon ollessa kyseessä alimmat hirret ovat osittain pehmentyneet tai lahonneet. Ne on helppo korjata ja vaihtaa eli puhutaan talon kengittämisestä. Muun puurungon kuin hirren ollessa kyseessä tilanne voi olla hankalampi ja tällöin sinun tulee kartoittaa eristemateriaalin kunto eli yleensä laajemmin rakennuksen imemä kosteus. Kaikki  on korjattavissa, mutta kustannusten arviointi on järkevää.


Korjattu ja uudelleen muurattu kuistin kivijalka. 








Tuuletusluukku. Yleensä hirren alareunassa kivijalassa.



Kellarin ovi.  Ympärillä kaunista tiiliseinää.

Kaunis tiilen ja kiven kohtaaminen. 


Mikäli rakennuspaikkan perustana on  elävämpää maa-ainesta ja talosi jalat ovat hieman uppeluksissa ja vinossa voi edessä olla suuri työ. Tällöin kannattaa ottaa lapio käteen ja katsoa maaperän laatu ja miettiä todella tarkasti tilannetta. Mikäli talo on kuitenkin ryhdissään eikä kosteus ole noussut liikaa, niin talosi on pelastettavissa. Perustuksista ja talon oikaisemisesta on kuitenkin lähdettävä liikkeelle. Ei siis kannata maalailla seiniä, jos edessä on talon liikuttelua, nostelemista ja vastaavaa; tärkeimmät  ensin.

Talon hattu eli katto on seuraava tärkeä kohde huomioida:  vaikka se olisi kuinka huono ja ruostunut ulospäin, niin jos se ei ole vuotanut on se kunnossa. Katon tehtävä on yksinkertainen eli pitää vesi ulkona ja jos vuotoa on ollut jo kauan voi olla laho myös yläpäästä, ja se voi tulla kalliiksi. Yleensä kattoremontti tulee vastaan jossain vaiheessa. Mutta jos siltä välttyy ensimmäisinä remonttivuosina, on se kustannusten kannalta järkevää. Katon voi myös korjata väliaikaisesti vaikka kattohuovalla tai pressulla ja tehdä ryhdin oikaisut ensin.

Omassa talossamme kävi onnenkantamoinen, koska hattunamme on vanha alumiinikatto, joten emme kiirehdi sen suhteen. Se ei ole kaunis, mutta kestää vielä monen peltikaton iän. 

Kolmanneksi ennen osto- tai remonttipäätöstä huomioisin talosi keuhkot tai selkärangan eli muurin kunnon. Onko muuri vajonnut, onko piippu vinossa ja minkälaiset uunit ovat? Tee testi ja raapaise tulitikku, jos se vetää tilanne on alustavasti hyvä. Mikäli se on vinossa tai haljennut eikä vedä ja muutenkin epäilyttävän näköinen, niin pyydä asiantuntijaa:  muuraria tai nuohoojaa, arvioimaan tilannetta. Muurin uudelleen muuraus tuo lisäkuluja kiitettävästi. Jos siihen tilanteeseen joudut, niin älä hukkaa vanhoja tiiliä.

Oma talon hankinta skenaariomme olisi ehkä painottunut uuden rakentamiselle, jos perustus olisi ollut huono ja sen lisäksi muuri tai katto, ryhti tai muu iso asia olisi vaatinut isomman työn. Kannattaa siis etukäteen arvioida erilaisia budjettiskenaarioita omien resurssien pohjalta sille mitä haluaa ja mihin pystyy. 
 



 

Haaveena vanha talo: matkalla kohti puutaloidylliä.

Mitä sanoa niille, jotka haaveilevat vanhasta talosta? Ensimmäiseksi sanoisin, että jäitä hattuun! Rakennuskulttuuri on ollut ennen 1950-lukua kovin kirjavaa ja kaikki säilyneet vanhat talot eivät ole helposti korjattavissa tai mikäli niissä on tehty klassisia korjausvirheitä vuosien kuluessa on mahdollista, että niiden korjaaminen tulee todella kalliiksi. Siis todella kalliiksi.

Kannattaa myös miettiä sitä mitä kykenee itse tekemään ja mitä joutuu teettämään ulkopuolisin voimin. Työ nimittäin maksaa, raaka-aineet eivät niinkään. Mikäli oma haave, talon arvioitu koko ja käytettävissä olevat työ- ja taloudelliset resurssit näyttävät vihreää valoa, niin suosittelisin vielä miettimään hetken.

Ensimmäiseksi käy katsomassa oikeasti ja oikein metodein remontoituja vanhoja taloja. Käy Porvoossa, Tampereen Tallipihalla vanhoissa taloissa ja Loviisassa. Tutki, kokeile, koputtele ja kysele. Älä tuijota pitsiverhoja ja pintaa vaan kurkista tuuletusluukusta alapohjaa, haistele ja maistele. Koputtele seiniä ja perehdy vanhoihin materiaaleiihin. Niitä on nimittäin ei ennen ollut niin paljoa kuin nykyinen rakennustarviketeollisuus työntää kauppojen hyllyille ihmeteltäväksi.

Tutki internetin ihmemaailmaa, tutustu Fiskarsin Rakennusapteekin kirjoihin ja Metsänkylänavetan tarjontaan. Lue Panu Kailan opukset. Ruotsalainen Gård & Torp -lehti on myös hyvä lukuvalinta. 


Tarvitset tietoa seuraavista asioista:

-  Entisajan maalit ja metodit
- Mistä saada kunnon puutavaraa? Itse suosittelen Padasjoen taulun risteyksessä olevaan Puutavaraliike Peltolaa ja Mäntsälän sahaa etenkin erikoislistojen suhteen. 
- Mitä osaat itse tehdä ja mitä joudut teettämään. Mieti jo etukäteen tekijät ja kysele heistä suosituksia.
- Millä työkaluilla ja missä niitä ja rakennustavaroita aiot säilyttää työmaalla

Muista kuitenkin, että haluamasi kohteen tulee mielyttää sinua ja sen tulee tuntua siltä oikealta, muuten voi olla että kärsivällisyytesi loppuu ennen aikojaan. 

Tältä se meillä näytti. Kaikki vanha oli piilossa vinyylitapettien, muovimattojen ja eristelevyjen takana:


Vanhoja kerrostumia, mutta onneksi alta löytyi hieno ja alkuperäinen lautalattia.

Näyttää joltain 1970-luvun perusasunnolta vaikka talo on 100 -vuotias?

Vanhaa sanomalehteä eristekerroksena vuodelta 1908. Lehti on nykyisin tauluna.

Ryhdikäs olemus vaikka kulunut.


Seinäpinnat irti hirrestä.


Blogin viimeinen kirjoitus

Tämä on Talon viemää -blogimme viimeinen kirjoitus, ja se ilmestyy poikkeuksellisesti myös  asukasyhdistyksen sivulla. Blogimme käsittelee p...