Hirsien vetelyä työmaalla

Talon hirsirungon korjaaminen ei sinänsä ole vaikeaa, mutta vaatii tiettyä voiman käyttöä. Itse hirret ovat jo melko painavia ja työmaan logistiikan huolellinen suunnittelu on järkevää. Työ myös yleensä kestää jonkin aikaa eli hirsien hyvään ja kuivaan varastointiin kannattaa uhrata muutama ajatus. 

Itse hankimme omat hirtemme Metsänkylännavetasta ja ne olivat valmiiksi iäkkäitä ja ilmeisesti palvelleet aiemmin jossain puretussa talossa. Hirsien tulee olla suoria ja mieluumin hieman paksumpia kuin ne joiden tilalle ne veistetään: näin puussa on veistovaraa. Varastoin hirret siirtolavojen päälle ilmavasti ja ne on syytä tapuloida sekä kiristää kiinni esimerkiksi sidontaliinoilla. Näin ne eivät elä kosteusolosuhteiden muuttuessa. Hyvä ilmava peite päälle ja niiden viereen on hyvä tehdä itse veistopaikka. Näin turhalta "hirsijumpalta" säästytään.





Itse toimin niin, että otin vaihdettavasta hirrestä tarkat mitat ja poistin sen ennen veistoa. Toin hirren veistettävän viereen ja tein alkumuotoilut reippaasti moottorisahalla. Sen jälkeen siirryin veistokirveen käyttöön. Kuvassa perustyökalut: 



On selvä, että taloa pitää liikutella saadakseen hirttä irti tai uutta tilalle. Metodeja on monia: erilaiset tunkit, ilmapatjat, nosturit jne. Itse ostin Motonetistä muutaman neljän tonnin tunkin ja lainasin ystäväni raudasta tekemät nostotuet, jotka kiinnitettiin täkkipulteilla seinään tai seinän kulmaan. Näin rungon sai liikkumaan sivusta nostamalla. Tein tämän jälkeen tunkille paikat kivijalan päälle. Kuvassa nostoraudat:




Oleellista on työturvallisuus eli talo ei saa romahtaa työn kestäessä, eikä kätesi saa jäädä mihinkään väliin. Massat ovat suuria ja myös erilaiset jännitystilat voivat singota työkalun tuhoisin vaikutuksin.

Taloa ei tarvitse nostaa kuin hieman. Itse hain korkoa hieman lisää, koska kuten sanottu alahirret olivat painuneet. Ikkunat tulee avata ja muurin sidonta kattoon ja talon runkoon tarkistaa ja tehdä liikkumiselle tilaa ja niin talo liikkui yllättävän helposti!

Tasoitin kivijalan pinnan samalla seoksella, jolla muurasin aiemmin kivijalkaa eli seokseni sisätää tavallista valmisbetonia pehmeämpää saviuunlaastia, erikokoista kiveä sisältäviä valmisbetoneita sopivassa suhteessa. Tämän jälkeen asensin tuplakerroksen bitumihuopaa ja tervasin veistetyt  hirret huolellisesti. Hirret sidotaan toisiinsa tapeilla tai sivusta tekemällä puusta tuet. Tapoja on tässäkin monia, mutta kaikille niille on yhteistä se, että niiden tulee sallia hirren painumisen alaspäin ja estää liike sivulle. Seinän kannattaa antaa olla jonkin aikaa auki, siis ilman pintapanelia, koska näin voi tarkistaa että se asettuu niinkuin pitääkin odottamaan uutta kengitystä seuraavaksi sadaksi vuodeksi.











1 kommentti:

  1. En tiennytkään, että on hyvä antaa seinien olla auki hetken aikaa. Hyvä vinkki, kiitos siitä. Meillä itseasiassa on rakentaminen alkamassa. Täytyy myös hieman selvitellä, minkälaisia välineitä tarvitsee, onko esimerkiksi saksinostimelle ja muille tarvetta. https://hybeko.fi/index.php/genie-nostimet/

    VastaaPoista

Blogin viimeinen kirjoitus

Tämä on Talon viemää -blogimme viimeinen kirjoitus, ja se ilmestyy poikkeuksellisesti myös  asukasyhdistyksen sivulla. Blogimme käsittelee p...