Huomiota talon ensikohtaamisessa

Marssiesasi löytämäsi talon pihaan suosittelen suhtautumaan asiaan kuin ihmistenkin kohtaamisessa: katso ryhtiä, älä ryppyjä. Talo myös seisoo aina jonkin päällä ja rakennuspaikalla on suuri merkitys. Mikäli talo on oikeasti vanha kaunotar ja yhä olemassa on paikka todennäköisesti osattu aikanaan valita huolella. 

Vanha kivijalka on aina mielestäni hyvä merkki, miksi näin? Kivi on materiaalina huomattavasti sementtistä tehtyä pitkäikäisempää ja ennen sementin, siis betonin, sekaan ei laitettu niin paljoa raudoituksia kuin nykyään ja sementistä muuratun anturan ominaisuuksiin kuuluu myös se, että se  alkaa rapistumaan noin 50 -vuoden jälkeen. Kivi kestää vuosituhansia ja on yhä liikuteltavissa. Miksei kiveä enää käytetä kivijalkana? Se nimittäin ei ole laatuunsa ja komeuteensa nähden niin paljoa kalliimpaa kuin sementti tai valmis harkot?

Mikäli talosi seisoo sementtijaloilla, niin sekin on korjattavissa tarpeen vaatiessa ja vaikka kokonaan uusittavissa. Seuraavaksi kannattaa katse kohdistaa kivijalan tai sementtianturan ja talosi puurungon alareunaan. Se kertoo kosteudesta ja talon rungon kunnosta: kannattaa ottaa ruuvimeisseli ja vaikka puukko mukaan ja hivuttaa hieman alareunalautaa auki ja tehdä tutkimuksia.

Mikäli vastaasi tulee muurahaisia, niin kosteutta saattaa jossain olla; hämähäkit taas viihtyvät kuivassa. Puhutaankin hämähäkki tai muurahaistaloista: valitse hämähäkit vaikka hieman hirvittäisikin. Pieni kosteus ei haittaa mitään ja useasti hirsirungon ollessa kyseessä alimmat hirret ovat osittain pehmentyneet tai lahonneet. Ne on helppo korjata ja vaihtaa eli puhutaan talon kengittämisestä. Muun puurungon kuin hirren ollessa kyseessä tilanne voi olla hankalampi ja tällöin sinun tulee kartoittaa eristemateriaalin kunto eli yleensä laajemmin rakennuksen imemä kosteus. Kaikki  on korjattavissa, mutta kustannusten arviointi on järkevää.


Korjattu ja uudelleen muurattu kuistin kivijalka. 








Tuuletusluukku. Yleensä hirren alareunassa kivijalassa.



Kellarin ovi.  Ympärillä kaunista tiiliseinää.

Kaunis tiilen ja kiven kohtaaminen. 


Mikäli rakennuspaikkan perustana on  elävämpää maa-ainesta ja talosi jalat ovat hieman uppeluksissa ja vinossa voi edessä olla suuri työ. Tällöin kannattaa ottaa lapio käteen ja katsoa maaperän laatu ja miettiä todella tarkasti tilannetta. Mikäli talo on kuitenkin ryhdissään eikä kosteus ole noussut liikaa, niin talosi on pelastettavissa. Perustuksista ja talon oikaisemisesta on kuitenkin lähdettävä liikkeelle. Ei siis kannata maalailla seiniä, jos edessä on talon liikuttelua, nostelemista ja vastaavaa; tärkeimmät  ensin.

Talon hattu eli katto on seuraava tärkeä kohde huomioida:  vaikka se olisi kuinka huono ja ruostunut ulospäin, niin jos se ei ole vuotanut on se kunnossa. Katon tehtävä on yksinkertainen eli pitää vesi ulkona ja jos vuotoa on ollut jo kauan voi olla laho myös yläpäästä, ja se voi tulla kalliiksi. Yleensä kattoremontti tulee vastaan jossain vaiheessa. Mutta jos siltä välttyy ensimmäisinä remonttivuosina, on se kustannusten kannalta järkevää. Katon voi myös korjata väliaikaisesti vaikka kattohuovalla tai pressulla ja tehdä ryhdin oikaisut ensin.

Omassa talossamme kävi onnenkantamoinen, koska hattunamme on vanha alumiinikatto, joten emme kiirehdi sen suhteen. Se ei ole kaunis, mutta kestää vielä monen peltikaton iän. 

Kolmanneksi ennen osto- tai remonttipäätöstä huomioisin talosi keuhkot tai selkärangan eli muurin kunnon. Onko muuri vajonnut, onko piippu vinossa ja minkälaiset uunit ovat? Tee testi ja raapaise tulitikku, jos se vetää tilanne on alustavasti hyvä. Mikäli se on vinossa tai haljennut eikä vedä ja muutenkin epäilyttävän näköinen, niin pyydä asiantuntijaa:  muuraria tai nuohoojaa, arvioimaan tilannetta. Muurin uudelleen muuraus tuo lisäkuluja kiitettävästi. Jos siihen tilanteeseen joudut, niin älä hukkaa vanhoja tiiliä.

Oma talon hankinta skenaariomme olisi ehkä painottunut uuden rakentamiselle, jos perustus olisi ollut huono ja sen lisäksi muuri tai katto, ryhti tai muu iso asia olisi vaatinut isomman työn. Kannattaa siis etukäteen arvioida erilaisia budjettiskenaarioita omien resurssien pohjalta sille mitä haluaa ja mihin pystyy. 
 



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogin viimeinen kirjoitus

Tämä on Talon viemää -blogimme viimeinen kirjoitus, ja se ilmestyy poikkeuksellisesti myös  asukasyhdistyksen sivulla. Blogimme käsittelee p...